Posol jari zo zeleninovej ríše

Autor: Jana Dratvová | 20.3.2011 o 17:49 | (upravené 20.3.2011 o 20:03) Karma článku: 7,35 | Prečítané:  1657x

Pestovali ju už na dvoroch faraónov. Pre otrokov stavajúcich pyramídy bola zdrojom sily a zdravia. V strednej Európe sa rozšírilo jej pestovanie v 16. storočí. Pozná ju snáď každý, mnohí si ju dopestujeme sami, iní si po ňu zájdu na trh alebo do supermarketu. Najlepšia je však tá prvá verzia, pretože mnohí pestovatelia používajú pri jej pestovaní dusikaté hnojivá a tak menia vitamínovú bombu na zdraviu škodlivú zeleninu.

Reďkovku môžeme vypestovať aj na balkóne, stačí vhodná nádoba naplnená aspoň do výšky 5 cm zeminou. Za 5-6 týždňov môžeme zbierať úrodu. Pestujeme na jar, letné obdobie už pre tento druh zeleniny nie je moc vhodný. Poznáme rôzne druhy, rôzne odrody. Ja sa povenujem tej klasickej, červenej guľôčke...

Reďkovka je zeleninovým poslom jari. Prináša radosť nielen brušku ale aj očiam. Milujem jej krásnu farbu a nádherný kontrast červenej šupky so snehobielou dužinou. Mám rada jej ostrú chuť a jej šťavnatosť. Je pravdou, že práve špecifická  chuť môže niekomu vadiť. Na to je ľahká pomoc. Stačí nakrájať reďkovku na plátky, jemne posoliť a nechať chvíľu postáť. Bolo by na škodu odopierať si túto vitamínovú bombu.  V každej guľôčke sa nachádza vláknina, selén, vápnik, vitamíny skupiny B,draslík, zinok, železo, kyselina listová a vysoký podiel vitamínu C.

Jej zloženie ju predurčuje na použitie aj na liečebné účely. V ľudovom liečiteľstve sa reďkovka používala ako prostriedok proti uštipnutiu hmyzom a hadmi. Reďkovka zbavuje organizmus hlienov. Je vhodné piť nápoj pripravený z jej šťavy, ktorú zmiešame so  šťavou z mrkvy. Odhlieňovací účinok podporíme, ak hodinu pred vypitím tohto nápoja skonzumujeme lyžičku postrúhaného chrenu. Reďkovka uľahčuje pečeni jej detoxikačnú činnosť, prospieva zdravým ďasnám a vďaka vysokému obsahu C vitamínu prospieva celkovému zdraviu, znižuje riziko srdcových chorôb, mŕtvice aj niektorýh druhov rakoviny.

Okrem toho čistí obličky a močové cesty, odstraňuje zápchu, podporí metabolizmus, odstraňuje pálenie záhy, aktivuje mozog, upokojuje nervy, znižuje cholesterol, šťava tlmí a lieči suchý kašeľ...

Je vhodným doplnkom redukčnej diety. Nesmieme to však s množstvom veľmi preháňať, pretože by mohla podráždiť tráviaci trakt.

Pri zdravom stravovaní, pri jarných očistách organizmu sa často spomínajú naklíčené semienka. Na tento účel môžeme použiť aj semená reďkovky. Môžeme ich potom pridávať do šalátov, či len tak posypať nimi maslový chlebík.

Veľmi rada používam reďkovku na dekoráciu studených mís, obložených chlebíkov, či šalátov. Kto má trochu trpezlivosti môže z nej vykrajovať  rôzne tvary, ktoré potešia každé oko. Nie nadarmo sa hovorí, že jeme aj očami. Keď  ju krájam , využijem červené plôšky tak, že malými vykrajovátkami , vykrajujem srdiečka a rôzne iné tvary. Mám aj špeciálne vykrajovátko , ktoré mi umožní vykrojiť z reďkovky  zaujímavý tvar.  Myslím však, že aj vcelku, alebo jednoducho pokrájaná na kolieska či prúžky splní svoj dekoratívny účel. Jej farebnosť pridá na sviežosti každému naservírovanému jedlu.

Reďkovku môžeme pridávať vari do všetkých pomazánok. Výborne chutí v tvarohovej, bryndzovej, syrovej, vajíčkovej, rybacej. Do pomazánok ku môžeme aj nastrúhať.

Nepokazí žiadny zeleninový šalát, práve naopak. Variácií je veľa, jednou z nich je šošovicovo-reďkovkový šalát. K uvarenej šošovici (alebo naklíčenej) pridáme reďkovku, mladú cibuľku, ochutíme olivovým olejom, citrónom a vegetou, najlepšie takou, čo neobsahuje glutaman sodný.

Svoje použitie nájde aj vo svete polievok. Na masle osmažíme cibuľku, pridáme na kolieska pokrájanú reďkovku, zalejeme sladkou smotanou, pridáme smotanový syr, soľ, biele korenie a špetku muškátového orieška.

Môžeme si urobiť aj reďkovkovú praženičku. Na masle, či inom, nami zvolenom  tuku, podusíme reďkovku pokrájanú na kolieska, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, osolíme, pridáme obľúbené korenie a spapkáme trebárs s tmavým pečivom.

U nás má táto zeleninka "zelenú", máme ju radi my, ale aj naše morčiatko Moruško. V jeho brušku skončí vždy aj čerstvá vňať. Teším sa, keď manžel prinesie zo záhrady prvú úrodu. Zatiaľ ju kupujem.

Na mnohých z nás začína liezť jarná únava. Majme na pamäti, že práve reďkovka nám môže pomôcť túto nepríjemnú spoločníčku prekabátiť. Ak k nej pridáme aj mladú cibuľku, nejaký ten klíčok, vypijeme čaj z mladej žihľavy a budeme myslieť pozitívne, nedovolíme únave, aby nám brala energiu a kazila nám tak radosť z prichádzajúce jari.

 

Ako posol jari

reďkovka sa tvári

Jej zapýrené líčka

zdekorujú šalátik

jarnému tanieriku

neodolá nik

Polieči telíčko

upevní zdravíčko

Reďkovka si mňam

ja ťa rada mám


 


 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?