reklama

Mačky by kupovali whiskas, páni tekutý chlieb

... ak nie aj  všetci, tak väčšina určite. Veď obľúbený nápoj - pivko, sa vyrába a  chutí aj vďaka tejto rastlinke. Práve ona jej dáva špecifickú chuť a vôňu. Myslím, že je to jedna z najobľúbenejších rastlín mužskej časti populácie. Som presvedčená, že ani ženy nezostanú v hanbe a to nielen kvôli štekleniu chuťových pohárikov pivko milujúceho jazyka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (88)
Obrázok blogu

Chmeľ obyčajný (Humulus lupulus) napriek rôznym možnostiam použitia sa iste aj tak väčšine z nás ihneď spojí so zlatým penivým mokom. Táto trváca vlhkomilná ovíjavá rastlina, s dlhou stonkou, hovkajúca si v humóznej pôde s dostatkom vápna, ponúka šištice a chmeľové žliazky. Žliazky ponúkajú vzácny lupulín. Práve lupulín je dôležitý pre výrobu piva. Obsahuje silice, horčiny a vitamíny komplexu B. Pôsobí aj konzervačne a antibakteriálne. Zaujímavosťou je, že chmel má samčie a samičie rastliny, pričom tie samičie sú pod tlakom veľkej diskriminácie. Pestovatelia ich nemilosrdne ničia. Rozlet sa ponecháva iba tým samčím.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chmeľ bol známy už v ranom stredoveku, kedy bol využívaný predovšetkým pre jeho konzervačné vlastnosti. Neskôr ho začali používať na výrobu piva. Veľký rozvoj chmelárstva nesie doba Karla IV.

Šištice chmeľu obsahujú silice, živice, triesloviny, flavonoidy, cholín... Pôsobia ako sedatívum, antiseptikum, afrodiziakum. Významný je ich protiplesňový účinok.

Lupulín upokojuje nervovú sústavu, povzbudí chuť do jedla, lieči zápaly prostaty, tíši reumatické bolesti, dnu. Zvonku sa používa na upokojúce kúpele, prekrvenie a spevnenie pleti, pôsobí proti vypadávaniu vlasov.

Jeho využitie nájdeme pri výrobe extraktov, záparov, práškov, tinktúr. Využíva sa aj v homeopatii, je súčasťou čajových zmesí, ktoré pôsobia predovšetkým na tráviacu sústavu, napomáhajú ochoreniam pečene, zmierňujú migrény. Chmeľ má aj estrogénny účinok, napomáha pri prekonávaní klimakterických ťažkostí. Môžeme skonštatovať, že sa využíva v kozmetickom, farmaceutickom a v nemalej miere v potravinárskom priemysle. V globále platí, že účinky šištíc a lupulínu sú si navzájom veľmi podobné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko s mierou! Platí to aj pri tejto rastlinke. Nadmerné užívanie je toxické!

Keď tak premýšľam, tak toto upozornenie sa dá zovšeobecniť aj na z neho vyrábaný produkt. Prehnané užívanie jeho tekutej formy môže byť vari tiež toxické, cha. Pivkári už asi krútia hlavou, že tekutý chlieb predsa nemôže byť toxický. Vidím vás, aj vy pritakávate, dokonca aj vy, tam za tým počítačom... Tak dobre, vzdávam sa. Už len potíšku doložím: "NA ZDRAVIE". Aby som sa milovníkom tekutého chmelu, či chlebíka ešte viac "zašmajchlovala", priložím aj modltibu pivára, tzv. pivársky otčenáš.

Súdok náš,

ktorý si narazený

SkryťVypnúť reklamu
reklama

roztoč sa pípa tvoja

buď vôňa tvoja

po všetkých krčmách a pivárňach

a odpusť nám našu dočasnú triezvosť

Aj my odpúšťame našim čašníkom

a neuveď nás na záchytku

a zbav nás všetkých protivných abstinentov

Amen

Pivo môžeme využiť všetci, ako pomocníka pri boľavom hrdle. Malo by sa použiť zásadité pivo. Pred konzumáciou sa zohreje, nesmie však zovrieť. Pridať dve lyžičky medu a vypiť. Niekde som čítala, že je vhodné použiť čierne pivo. Po pivku nám dobre pretrávi, ak sme do žalúdka napchali ťažšie jedlá. Dámy vedia, že vlasy preliate pivom získajú na kráse a sú pevné, pôsobí ako tužidlo. To je však už vari námet na nový článok, ktorý by oslavoval ten mok. Tento článok mal predovšetkým pripomenúť rastlinu, aj vďaka ktorej pivo chutí tak ako chutí...

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu