Jana Dratvová

Fašírky na vode

Receptov na fašírky je viac ako maku v makovom koláči. Staré recepty súperia s novými, rodinné s internetovými a tak podobne. Niekto mleté mäsko neznáša, iný si na mletom pochutí. Dôležité je, aby sme vedeli, odkiaľ…

15.9.2012 o 9:55 | Karma článku: 9,99 | Prečítané:  3275x | Diskusia: 37 príspevkov
Jana Dratvová

Na griláž s dlátom

Včera som zúrila, dnes sa smejem. Práve z tohto dôvodu som sa rozhodla ukázať sa vo svetle "nešiky", pretože včera som si len takéto pomenovanie zaslúžila. Vyhrážala som sa, že tieto Vianoce medzi maškrtami bude…

14.12.2011 o 9:33 | Karma článku: 9,48 | Prečítané:  4155x | Diskusia: 37 príspevkov
Jana Dratvová

Vianoce v novembrovom hrnci

V mojej kuchyni to dnes rozvoniava Vianocami. Chcela som domíňať  zvyšok minuloročnej kyslej kapusty a tak s vehementným súhlasom manžela som sa rozhodla, na rozlúčku s ňou, uvariť kapustnicu. Varím ju rada a tak…

9.11.2011 o 12:32 | Karma článku: 8,58 | Prečítané:  2314x | Diskusia: 51 príspevkov
Jana Dratvová

Nie je to fór, mám rada pór!

Pochutnávali si na ňom už Egypťania, v Európe ho rozšírili Rimania. Hovorí sa o ňom ako o liečivej zelenine. V mojej kuchyni ho používam len pár rokov. V ponuke obchodných reťazcov je po celý rok, v sezóne mám…

26.10.2011 o 11:09 | Karma článku: 9,07 | Prečítané:  2706x | Diskusia: 38 príspevkov
Jana Dratvová

Chrumkavý skvost zo zeleninovej ríše

V ostatných rokoch ho máme vďaka ponuke supermarketov k dispozícii celoročne. Predsa len, najviac mi chutí čerstvo prinesený zo záhrady, vypestovaný manželom. Žiaľ, toto potešenie si môžem vychutnať len istú časť…

25.6.2011 o 7:28 | Karma článku: 6,94 | Prečítané:  1876x | Diskusia: 37 príspevkov
Jana Dratvová

Coca-cola pozná recept na radosť! Hurá!

Vyzerá to, že na staré kolená sa začínam zaraďovať k tzv. samonasieracím (prepáčte, ináč sa to nazvať nedá) týpkom. Ani neviem kedy to začalo. Možno to kdesi vo mne driemalo celý život a vyplavovať sa to začalo…

24.6.2011 o 11:42 | Karma článku: 13,77 | Prečítané:  3083x | Diskusia: 79 príspevkov
Jana Dratvová

Prasiatka sú v tom nevinne

Za takú slaninu by sa prasiatka hanbili! Prebehlo mi mysľou hrabajúc sa "v kopci" slaniny na opekanie. Zvyknem ju kupovať, osvedčila sa mi do varenia, aj do halušiek. Bola takým najmenším zlom z produktov, ktoré som…

12.5.2011 o 18:25 | Karma článku: 10,50 | Prečítané:  1954x | Diskusia: 29 príspevkov
Jana Dratvová

Posol jari zo zeleninovej ríše

Pestovali ju už na dvoroch faraónov. Pre otrokov stavajúcich pyramídy bola zdrojom sily a zdravia. V strednej Európe sa rozšírilo jej pestovanie v 16. storočí. Pozná ju snáď každý, mnohí si ju dopestujeme sami, iní…

20.3.2011 o 17:49 | Karma článku: 7,35 | Prečítané:  1701x | Diskusia: 69 príspevkov
Jana Dratvová

Keď sa darí, tak sa darí...

Poznáte to... Keď sa darí, tak sa darí... Jednoducho, ak sa "vyššia moc" rozhodne, že budete mať "deň blbec" tak ho mať budete. Vstávala som plná elánu a predsavzatí, čo v dnešnú nedeľu postíham. Samozrejme dobrý…

20.2.2011 o 11:00 | Karma článku: 8,07 | Prečítané:  1865x | Diskusia: 57 príspevkov
Jana Dratvová

Židovská pečienka

Ak ste odporcom bravčovej masti, tak článok ani neotvárajte. Bola by to strata času.  Čas sú peniaze, tak sa u mňa stavte radšej inokedy... Začnem pekne po poriadku: u väčšiny z nás sú tuky každodennou súčasťou…

18.2.2011 o 12:49 | Karma článku: 12,01 | Prečítané:  4169x | Diskusia: 194 príspevkov
Jana Dratvová

Ako šafranu...

zvykneme skonštatovať, keď je niečo veľmi cenné a je toho veľmi málo. Nečudo, že práve šafran si zahral hlavnú rolu v  tomto krátkom, zato veľavravnom,  prísloví. Nechcela by som byť zberačkou šafranu, toľko…

17.2.2011 o 13:32 | Karma článku: 9,21 | Prečítané:  3296x | Diskusia: 40 príspevkov
Jana Dratvová

Reklama je na to, aby tlačila kaleráby(?) Aj o jogurtoch (?)

Možno ste aj vy v mailovej pošte otvorili text o jogurtoch. Možno ste aj vy krútili hlavou ako ja. Možno ste si aj vy povzdychli, čo za kaleráby do nás tlačí reklama. Veď konzumenti jogurtov iste potvrdia, že…

30.1.2011 o 12:16 | Karma článku: 12,92 | Prečítané:  2683x | Diskusia: 153 príspevkov
Jana Dratvová

Tajomná mandragora

Jej meno bude navždy spojené s čarodejnicami, babkami korenárkami, s mágiou, alchýmiou, so symbolmi kúziel. Je zahalená rúškom povier. V starovekej Palestíne a v Egypte bola považovaná za rastlinu lásky. Zmienky o…

28.1.2011 o 14:35 | Karma článku: 6,68 | Prečítané:  2039x | Diskusia: 43 príspevkov
Jana Dratvová

Pupkovník ázijský (Gotu kola) - zelený zázrak?

Pochádza z tropických oblastí Ázie, je rozšírený v Číne, Indii, Srí Lanke, Jáve... Čo sa týka Európy, najstaršie záznamy pochádzajú z Francúzska z roku 1852. Celé stáročia ho využíva ázijské liečiteľstvo, je…

26.1.2011 o 10:08 | Karma článku: 11,04 | Prečítané:  17620x | Diskusia: 33 príspevkov
Jana Dratvová

Mačky by kupovali whiskas, páni tekutý chlieb

... ak nie aj  všetci, tak väčšina určite. Veď obľúbený nápoj - pivko, sa vyrába a  chutí aj vďaka tejto rastlinke. Práve ona jej dáva špecifickú chuť a vôňu. Myslím, že je to jedna z najobľúbenejších rastlín…

24.1.2011 o 15:38 | Karma článku: 6,48 | Prečítané:  1365x | Diskusia: 88 príspevkov
Jana Dratvová

Srdce sa s hlohom kamaráti

Nedávno som venovala pár písmenok brečtanu a vresu a dnes som sa rozhodla dať priestor kríku s tŕnitými konármi, ktorého osoh vari poznajú najviac srdciari. Hloh obyčajný (Cratageus oxycantha), prípadne hloh…

13.1.2011 o 10:57 | Karma článku: 8,33 | Prečítané:  3173x | Diskusia: 58 príspevkov
Jana Dratvová

Ak máš stres, maj poruke vres

Na internete som sa dozvedela, že pôvod vedeckého označenia vresu tkvie v gréckom slove "kallynó", čo znamená čistím alebo zametám. Vraj sa kedysi z neho robili metličky. Trochu dehonestujúce pre taký krásny…

12.1.2011 o 13:43 | Karma článku: 12,03 | Prečítané:  7070x | Diskusia: 49 príspevkov
Jana Dratvová

Kuchyňa starých materí z Liptova

Držím v ruke knižôčku  "Kuchyňa starých materí z Liptova". Považujem sa za Liptáčku (hoci už na Liptove nežijem) a tak je príjemné dozvedieť sa čosi o tradičnej ľudovej strave a zvykoch  mojich predkov, obyvateľov…

11.1.2011 o 8:00 | Karma článku: 13,10 | Prečítané:  6403x | Diskusia: 110 príspevkov
Jana Dratvová

Brečtan - dekorácia aj liečivo

Dobrý deň. Dovoľte mi, aby som sa predstavil. Už za cisára Nera som bol obľúbenou zeleňou vo vencoch. V nádobách ma začali pestovať  400 rokov pred Kristom. Na svoje som si prišiel však až v 19. storočí, kedy ľudia…

10.1.2011 o 10:21 | Karma článku: 9,44 | Prečítané:  3320x | Diskusia: 58 príspevkov
Jana Dratvová

Hm, dá sa... mňam (dezert)

Tiež ste dnes nepiekli? Tiež vám koláčik ani tak moc nejde na chuť, pretože ešte stále na špičke jazyka, prípadne na telesnej schránke cítite dozvuky vianočných hodov? Tak potom ste na tom tak ako ja. Napriek tomu,…

9.1.2011 o 13:01 | Karma článku: 8,56 | Prečítané:  1686x | Diskusia: 58 príspevkov

Nasledujúce


Už ste čítali?